maandag 16 maart 2009

yurls




Yurls bestaat natuurlijk al een tijdje, ooit in het leven geroepen door Sipke Kloosterman van het Polsnetwerk. Sipke heeft ook een eigen zoekmachine, Meester Sipke waar sites gecheckt zijn op geschiktheid voor het onderwijs.
Sipke heeft met yurls.net een handig middel ter beschikking gesteld om allerlei links/urls op internet op te slaan op een overzichtelijke pagina.


Een belangrijke pagina kan zijn OverYurls Hier staan diverse handleidingen over hoe je met yurls kunt omgaan.


De aanmeldpagina voor een account vind je hier .


Er is ook een overzichtpagina waar je allerlei verzamelpagina's kunt vinden.



Verder is er een pagina met webjes/weetjes en webpaden, zelfs antwoordenbladen zijn geregeld door Jack Nowee.






zondag 15 maart 2009

Veilig Leren Lezen Filmpjes Beeldbank




Op http://www.beeldbank.nl/ staan allemaal filmpjes. Voor de verschillende kernen staan er diverse filmpjes klaar. Je kunt per woord een filmpje aanklikken en zo laten zien wat de betekenis van het woord is. Speciaal voor groep 3 staan alle filmpjes bij elkaar op één adres. Hiermee kun je alle woorden met betreffende filmpje direct benaderen.

Grote bestanden gratis plaatsen ter download

Er zijn diverse sites waar je grote bestanden gratis ter download kunt plaatsen. Zo kennen we natuurlijk Yousendit al een hele tijd. Je zet het bestand neer nadat je aangemeld bent en daarna verstuur je en link waarop mensen kunnen klikken en het bestand daarna kunnen downloaden. Men schrijft dat dit mogelijk is tot 2 Gig.

Je kunt dit ook doen via Divshare hierbij plaats je het bestand waarna je een ebedded code kan genereren en dit op je website kan plaatsen, je hebt dan direct een player tot je beschikking.
Hieronder een voorbeeld van een geluidsbestand van een interview.


Je kunt ook terecht op Humyo.com , hier kun je 25 Gig. vrij plaatsen en zeer grote bestanden plaatsen. Ze raden aan om bestanden tot 10 Gig maar te uploaden.
Een andere site is Adrive.com , hier kun je tot 50 Gig. aan bestanden plaatsen, er blijkt echter een max. van 500 mb voor de upload te zijn.

woensdag 11 maart 2009

Grafieken en Excel



Vaak wordt Excel niet gebruikt in de basisschool, vandaag dus wel. Ik denk ook dat een cursus Excel ook niet noodzakelijk is binnen de basisschool. Het is wel handig als leerkrachten er mee kunnen werken.



In de bovenbouw komen in de rekenmethodes vaak grafieken voor. Indien dat het geval is dan is het handig om op de pc de leerlingen zelf grafieken te laten maken. Laat ze gewoon de namen en de getallen typen. Daarna selecteren van beide rijen, klik op invoegen en kies voor grafieken.





Daarna verschijnt er een mooi keuzemenu om diverse soorten grafieken te maken.




De kleuren kunnen ze ook nog aanpassen en men kan de gegevens in diverse grafiekjes laten zien. Zorg dat alles binnen een A4 past( kies extra/opties/pagina-einde aanklikken, daarna heb je een keurig stippellijntje lopen die de grenzen van het A4-tje aangeeft.


Tevens is het op dat moment handig om optellingen met autosom te maken, maar wat heel erg tot de verbeelding spreekt is het hanteren van een formule en die naar de andere sommen kopieëren en alles wordt automatisch uitgerekend.
Klik in veld van de uitkomst/type =b2*c2......Selecteer het vakje, daarna met muis rechtsonder op hoek vakje staan er verschijnt een plus, ctrl-knop ingedrukt houden en er verschijnt een 2e plusje/ klik linkermuis en sleep naar beneden.

dinsdag 10 maart 2009

Audacity



Audacity is een prachtig stukje open source software waarmee je prima in staat bent om opgenomen spraak m.b.t. interviews ed. te bewerken. Storende stiltes knip je er zo uit. Een introotje zet je er met een stukje mp3muziek zo onder, voor of erachter.
Hier kun je audacity downloaden.
Het is aan te raden om ook direct ook Lame-encoder te downloaden deze encoder heb je nodig om nieuwe mp3 bestanden te maken van alle spraak en toegevoegde geluiden binnen je audacity-bestand.
Daarna is het geluidsbestand af te spelen op een mp3 speler of direct online van een website als Calameo
Onder deze link staat beschreven hoe je de lame-encoder kunt installeren.
Het is belangrijk om de eerste keer aan te geven waar de encoder staat, daarna kun je gewoon mp3 bestanden blijven maken.

Voor het opnemen kun je gebruik maken van een digitale voicerecorder( olympys voldoet goed en heeft diverse modellen), maar een mp3/mp4 speler met spraakopname voldoet ook. Je loopt dan alleen kans dat je het opgenomen bestand niet direct kunt gebruiken in Audacity, maar dan eerst moet converteren met bijv. Super van erightsoftware. De pagina is onoverzichtelijk, ga helemaal naar onderen waar je het programma kan downloaden.


maandag 9 maart 2009

Calameo


Calameo is een Franse website die ook Engelstalig bekeken kan worden. Je kunt hier gratis 5 gig aan bestanden plaatsen, dat mogen filmpjes, geluidsbestanden ed. zijn, maar dat kunnen ook documenten of presentaties zijn. Het leuke van de powerpointpresentaties is dat je ze als dia kunt uploaden, maar dat je ze als boek kunt publiceren. Na het uploaden wordt er een embedded html code gegenereerd, welke je in de websitepagina plakt waarna men online op de blz. kan klikken en de presentatie kan bekijken. Dit biedt goede mogelijkheden om bijvoorbeeld ook een schoolplan te publiceren, maar helemaal leuk is om een ingescand prentenboek te gebruiken. Voorbeelden hiervan kun je hier bekijken