woensdag 25 november 2009

Quiz na afloop van presentatie/spreekbeurt/boekbespreking

Via een paar andere blogs, oa. van Margreet van de Berg en Willem Karssenberg kwam ik terecht bij PhotoPeach. Het is een gratis online tool om foto's te delen met anderen of om online een slideshow te maken, die je met anderen kunt delen. Je kunt zelfs muziek toevoegen keuze uit diverse muziekjes, maar ook eigen mp3's is mogelijk( denk wel aan auteursrechten, kun je dit onderwerp direct ook in de klas bespreken). Maar wat veel leuker is, je kunt een quiz er mee maken. Dat is iets wat kinderen zelf heel simpel kunnen doen. Account is zo aangemaakt en men kan foto's uploaden. Via Edit caption and photos kun je een tekst invoeren maar ook een quiz aanmaken. Met de punt geef je aan wat het goede antwoord is. Je kunt natuurlijk ook heel simpel zelf een serie foto's van een activiteit op school van commentaar voorzien en de code plak je in een pagina op de website of evt weblog. Dit kan ook door kinderen gebeuren. Aan welke mogelijkheden denk ik bij deze tool. Vanzelfsprekend allemaal prima te gebruiken op een digibord!

 1. Fotoserie met teksten simpel te maken.
 2. Begeleidende tekst bij een presentatie.
 3. Na een spreekbeurt via quiz vragen stellen.
 4. Na een boekbespreking via quiz vragen stellen.
 5. Activiteit op school laten fotograferen door kinderen en van commentaar voorzien, tonen in de diverse klassen
 6. Laat foto's maken van spreekwoorden die uitgebeeld worden door kinderen in groepjes, maak quiz met meerkeuze vragen.
 7. Laat ze Engelse woordjes leren... plaatjes van internet opzoeken of foto's adv woordenlijst Engelse methode en dan quiz samen laten stellen in groepjes. Woordenlijst verdelen en elkaar overhoren via PhotoPeach op het digibord.
 8. Neem afbeeldingen van historische figuren en stel een quiz samen. Namen /jaartallen etc.
 9. Verzamel foto's over geografische plaatsen( google/ wikikids-afbeeldingen/wikimedia commons en stel een quiz samen.
 10. Laat lln zelf vragen bedenken bij een hoofdstuk biologie, google afbeeldingen en stel een quiz samen
 11. Laat leerlingen van de bovenbouw plaatjes verzamelen over de woorden die ze in groep drie hebben geleerd, laat ze een quiz maken en presenteren met deze woorden.
 12. Laat bij gedichten foto's zoeken en voer de tekstregels in bij verschillende plaatjes.
 13. Etc, roept u maar ik vul het wel aan.
Bekijk hieronder een klein voorbeeld.
Antwerpen on PhotoPeach

maandag 23 november 2009

LCD Touch Starscreen Hitachi

Vandaag een demonstratie gezien door HCSinteractief van een 42 inch Touchscreen van Hitachi. Wat vooral opvalt is dat het oerdegelijk en zwaar is. Tja werd uitgenodigd om een handje te helpen met tillen.... Het is bij dit type apparaat dus ook niet mogelijk om een gipswandje te gebruiken. Voor in de klassesituatie bij kleuters kun je deze vervanger van het digitale schoolbord goed inzetten. Momenteel zijn er drie maten waarbij een 42 inch (adviesprijs € 2495 en 47 inch(€ 2825 en een 55 inch model (€ 4095,-) tot de betaalbare mogelijkheden behoren. Er bestaat ook een 65 inch model wat meer in de richting van het normale digitale bord( 77 inch) komt en heel goed is te gebruiken, alleen de prijs....meer dan € 8000,- Dat zal over een tijdje wel anders worden als er meer vraag naar zal zijn.
Standaard staat er een lightversie van de software geïnstalleerd, maar is even zo te vervangen door een normale 9.1 versie. De glasplaat is van speciaal gehard glas gemaakt. Met Windows 7 kun je direct het multitouch principe hanteren, meerdere personen tegelijk die bezig zijn . Er is geen beamer meer nodig, op een stabiel onderstel( met grote rubberwielen) kun je het prima in ruimtes verplaatsen, bijvoorbeeld tussen kleuterklassen onderling, voorzichtigheid daarbij blijft geboden. Beeldresolutie mogelijk vanaf 1024x768 t/m 1920x1080. Er zitten geen knoppen aan de voorkant. Kinderen kunnen het scherm zelf goed bedienen bijvoorbeeld bij het bekijken van digitale prentenboeken ed. Het schrijven op het scherm gaat heel goed met de telescopische pen, reageert supersnel. Met de vinger gaat dat ook goed, met nagel prima, maar bij de vinger ondervind je iets meer weerstand door de glasplaat, maar werkt ook goed. Systeem werkt hetzelfde als de FXduo borden. De rand rondom de glasplaat daar mag je niets opleggen en stof af en toe verwijderen. Ja en regelmatig een doekje erover ivm de vingertjes. Voordelen geen onhandige beamers meer,geen vervanging van lampen, geen filters die regelmatig geschoond moeten worden, zeer helder beeld, ook bij lichtinval van buitenaf, het geheel is veel minder schadegevoelig bij mobielgebruik. Mogelijkheden om ook via een koptelefoon / audiouitgang geluid te beluisteren, evt in groepjes met een splitterkastje te gebruiken voor meerdere koptelefoons, zodat anderen geen last hebben. Onder het verrijdbare frame is een plank voor een laptop of wellicht nog beter een vaste desktop pc( deze haal je niet weg en systeem is altijd startklaar, mits 22o V en utpverbinding voor het internet voorhanden is. De adviesprijzen betaal je natuurlijk niet bij je dealer, daar gaat best nog wat vanaf. In januari zullen de 55 inch modellen ook leverbaar zijn. Ik krijg van de week nog wat prijzen door ivm verrijdbaar systeem en dealerprijs. Leuke bijkomstigheid. De eerste besteller betaalde voor het scherm maar € 2600,- voor het demomodel (cadeautje van de fa Keren, tja en die was direct verkocht aan de Witte School in Noordwijk.

zaterdag 7 november 2009

Dropbox

Dropbox is een online tool om bestanden op te slaan. De kracht hiervan is dat je vanuit diverse pc's ook al hebben ze verschillende besturingssystemen iedere keer jouw bestanden gesynchroniseerd worden met de pc waar je op aan het werk bent. Ideaal dus als je op diverse lokaties aan het werk bent. Je hebt 2 gig gratis ruimte om bestanden te plaatsen. Het is wel nodig dat je op iedere pc het programmaatje installeert (daar heb je soms wel de systeembeheerder voor nodig.)


Je krijgt na installatie een speciale map My Dropbox, alle bestanden die je hier opslaat worden met al je werkplekken gesynchroniseerd en werk je altijd ook met de juiste versie.

Allerlei soorten bestanden kun je plaatsen, foto's muziek, word/excel/ppt etc.
Op de pc verschijnt een icoontje onderin de taakbalk waarmee je snel de dropbox kunt openen.

Je kunt tevens speciale folders delen met anderen zodat zij de beschikken krijgen over de laatse documenten.


Handig dus om overal bij je gesychroniseerde documenten te kunnen.

Portable Apps

Portable Apps is een uitstekende tool die speciaal ontwikkeld is om bepaalde programma's altijd bij je te hebben. Vaak ben je op een andere locatie en de systeembeheerder heeft alles dichtgetimmerd en het betreffende programma heb je net nodig. Portable Apps is een open source product, zgn draagbare programma's die je altijd bij je hebt. Binnen Portable Apps maak je gebruik van een soort startmenu waar je diverse programma's aan kunt toevoegen. Je kunt deze toepassingen installeren op je usbstick, mobieltje, flashgeheugen etc.
Skype is daar een goed voorbeeld van, maar ook audacity om geluiden te bewerken, open office heeft ook een mobiele versie. Ook handig voor op vakantie als je in een internetcafé niet de juiste software kan gebruiken. Fotobewerkingssoftware is ook mobiel verkrijgbaar en nog heel veel meer.


Een uitgebreide lijst van software vind je op de Engelse Wikipedia


Free Eraser
Je gooit regelmatig bestanden weg, maar die zijn met bepaalde recoverysoftware weer terug te vinden, alleen als je de bestanden definitief verwijderd wil hebben, bijvoorbeeld bij het verkopen van de pc/laptop, dan wil je niet dat andere je bestanden weer kunnen terughalen.


Indien je gewoon de harddisk formatteert of fdisked ben je in principe niet echt alles kwijt. Freeraser zorgt ervoor dat de bestanden echt niet meer zijn terug te halen. Dit kan op drie verschillende niveau's gebeuren. Handig om gewoon bij je te hebben op een usb stick.SjablonenWord/Excel/Powerpoint/Publisher/Access

Er bestaan heel veel kant en klare sjablonen die gratis gedownload kunnen worden en gebruikt natuurlijk. Je kunt ze uploaden zodat andere mensen ze ook kunnen gebruiken.


Flip Mino


De Flip Mino is een prima klein videocameraatje met een zeer simpele bediening. Eén grote knop waarmee je direct kunt opnemen, plus nog twee knoppen vooruit en achteruitspoelen. Een ingebouwde usb aansluitstuk voor op de pc zorgt er voor dat je het direct op de pc kunt zetten en evt op internet plaatsen.
Een handig apparaat waar iedereen van groot tot klein goed mee om kan gaan.
Prijs € 180 / 190