zondag 28 februari 2010

Online opdracht voor boekbespreking

Met dank aan André Manssen, hij maakte met google sites een keurige online opdracht om een boekbespreking te maken. Er zijn filmpjes met voorbeelden, zelfs een planningsformulier waarbij je in kan plannen wanneer je wat moet doen. Alleen de tijdsindicatie die ergens op een site genoemd wordt van 20 minuten voor een boekbespreking zou ik terugbrengen naar max een kwartier.
Er worden ook aanwijzingen gegeven voor het gebruik van PPT.
Klik hier om de aanwijzingen online te bekijken.

vrijdag 12 februari 2010

I phone en boek

Dit filmpje kwam ik op internet tegen toen ik info zocht over de i phone! Leuk zo'n toepassing.

donderdag 11 februari 2010

Beursvloer ICT en Onderwijs leeg…….. Google Apps wordt besproken!

Ja het is gratis en dan stromen alle onderwijsmensen weg bij de beurs, men was al bij de organisatie zo verstandig om het naar een grotere zaal te verplaatsen. De gcompany kwam uitleggen hoe je prima met Google Apps binnen het onderwijs aan de gang kunt. Het bestaat al een paar jaar en voor het onderwijs is het helemaal gratis. Toch maar even afgewacht hoe dit allemaal verloopt tav veiligheid ed. Maar Google is waarschijnlijk veiliger dan menig schoolnetwerk. Zelfs de hackers in China kregen het niet voor elkaar! Google slaat alles op verschillende servers op, waarbij er delen bij verschillende servers geplaatst worden.

In eerste instantie dien je de domeinnaam te regelen zodat de mail via google gaat lopen( je behoudt dan wel je gewone schooldomeinnaam, daarna krijg je een eigen krachtige beheersomgeving waar je van alles kunt regelen.
Alle documenten hebben een open format, je kunt alles plaatsen, maar ook altijd weer je documenten exporteren in allerlei formaten, ook naar MS Word ed. Alles wat je er plaatst kun je gewoon weer weghalen.
Samenwerking via googledocs is prima te doen, samen aan één document werken, delen met elkaar. Zelf formulieren opstellen en resultaten weergeven in een spreadsheet.

Samenwerking met surfnet, er ontstaat de mogelijkheid om Single Log in mogelijkheden te krijgen(één inlognaam en wachtwoord voor alle toepassingen)

Je krijgt dus :

Gmail( perfecte overzichtelijke mailomgeving)
Google Agenda (prima te delen met wie je wil, afspraken simpel af te stemmen)
Google Documents ( online delen van tekstdocumenten, spreadsheets, presentations, formulieren en
uitwerkingen)
Google sites ( mogelijkheden om gratis sites voor je school te ontwikkelen en te plaatsen binnen ELO)
Google Talk ( ingebouwde chatfunctie, chats worden ook opgeslagen en bewaard )
Google Translate ( keurig schermpje waarbij een vertaalrobot alles vertaalt, prima te gebruiken bij internationale contacten)
Google Search ( supersnel zoeken binnen de eigen mailomgeving)
En nog tal van andere gadgets!
Moodle is binnen deze omgeving te gebruiken als Electronische Leer Omgeving

Kortom Google Apps brengt je school straks digitaal een stuk verder. De komende vier jaar is het in ieder geval gratis, dat is afgesproken en ligt vast. In het vervolgtraject misschien ook wel maar dat is nog niet bekend.


Presentatie Huig Ouwehand

woensdag 10 februari 2010

Google buzz concurrent van Twitter?

Google buzz wordt fasegewijs uitgerold, ik beschik reeds over een speciale knop binnen de gmail om e.e.a. te activeren. In computertotaal stond een uitgebreid artikel. Lees daar maar verder.
http://tinyurl.com/yzn46cp
Laat ik ook eens op zoek gaan een geschikte foto, die zijn er niet zo veel als je zelf altijd aan de andere kant van de camera staat. Wellicht iest samen met Bruno?

woensdag 3 februari 2010

Poster nodig en zelf afdrukken Rasterbator 1.2

Het komt vast wel eens voor dat je een bepaalde afbeelding eigenlijk heel groot zou willen afdrukken. Via rasterbator 1.2 kunje dat op je eigen printer. Keurig netjes worden de randen uitgemeten voor je zodat je na het printen de A4-tjes zo op de muur kan bevestigen. Je kan dan dus hele grote posters maken. Voor meer info zie bron Computerttaal. Dit is natuurlijk wel in tegenstelling met vorige blog, want nu ga je weer een heleboel papier gebruiken, maar misschien heb je die intussen al bespaard.

Dubbelzijdig afdrukken met printers / Papier besparen


Wereldwijd worden er jaarlijks 152 biljoen A4’tjes geprint. Veertig procent daarvan wordt slecht één keer gebruikt, een kwart verdwijnt dezelfde dag al in de prullenbak en een vijfde wordt zelfs nooit bekeken. Hoog tijd om bewust met afdrukken om te gaan en papier beter te benutten, bijvoorbeeld door dubbelzijdig te printen. En dat is eigenlijk heel simpel. Zie bron Computertotaal
Dus de printer op dubbelzijdig zetten waar het kan. Vaak kunnen we op school dubbelzijdige afdrukken gebruiken. Besparen we met zijn allen binnenkort een bos vol bomen.