donderdag 25 augustus 2011

Twitter tijdens schoolkamp

Volgende week gaan we met groep 7/8 op schoolkamp naar het Brabantse Bergeijk. Ouders blijven graag op de hoogte van de activiteiten van de kinderen. Dat doen we door iedere dag een groepje leerlingen als onderdeel van hun taak die dag een verslagje te laten schrijven, wat dan 's avonds / 's nachts op de website http://www.dubbelburg.nl/ (Dubbelburgers/Rijnsburg/Groep8rb/Schoolkamp ) gezet wordt. Tevens worden er de volgende dag foto's geplaatst op de website ( Foto's Rijnsburg), maar dit jaar gaan we ook via Twitter de ouders bereiken om ze te informeren met korte berichtjes van max 140 karakters en af en toe een foto erbij te uploaden.
Op http://www.twitter.com/ heb ik een groepsaccount aangemaakt en is via deze link te volgen. Heb je als ouder een eigen account dan typ je in het zoekvenster de twitternaam ( in dit geval groep78dubrb )en kun je via de knop Follow de berichten rechtstreeks volgen.
Als je het account volgt kun je ook een DM ( direct mail) via messages sturen.
Via de hashtag #dubrb zou je als ouder ook een berichtje kunnen sturen, die berichten krijg je dan automatisch binnen indien je op #dubrb hebt gezocht.
Bij http://www.yfrog.com/ een account aangemaakt, app gedownload op mobiel, hiermee geef je toegang tot je twitteraccount en kun je een foto meezenden. Filmpjes zijn ook mogelijk, maar om één of andere reden is het formaat niet bruikbaar op mijn mobiel.

Via http://www.tweedeck.com/ kun je ook een app downloaden voor je mobiel en kun je diverse accounts bedienen, maar ook foto's meesturen. Tweetdeck kun je ook op je pc, laptop, i-pad of tablet gebruiken
 De ouders kunnen het account volgen met hun eigen mobiel, maar niet iedereen heeft nog internet op zijn mobiel en kan dan via een directe link op de website van de school de berichten teruglezen
Voor de mensen die geen twitteraccount hebben of geen internet op de mobiel , die kunnen rechtstreeks via de website ook alle berichten teruglezen.
En dan gebied de eerlijkheid mij om te zeggen dat de kinderen dus geen mobieltje mee mogen nemen op kamp en het twitteraccount niet op hun eigen telefoon kunnen volgen.  Dat kunnen ze wel op de mobieltjes van de begeleiders en mogen daar af en toe ook gebruik van maken om een berichtje te schrijven. Enige controle is altijd noodzakelijk. Dit natuurlijk ter voorkoming van het kwijtraken en/of  beschadigen, maar vooral ook ter on(t)digitalisering ( of is het dedigitalisering?) want er zijn zoveel andere leuke dingen nog te doen tijdens zo'n kamp.
Wellicht dat deze manier van communiceren ook een aanvulling kan zijn om indien je dat wil en kan snel iets te communiceren met ouders, maar ook snel via een mobiel iets m.b.t. de klas via de website en twitter zichtbaar te maken. Leuk fotoootje erbij en klaar.